tiistai 29. syyskuuta 2009

Pehmoinen kaalilaatikko

Kaali kuuluu ehdottomasti omiin suosikkeihini, esim. pitkään haudutettu kaalilaatikko, uudesta kaalista on mainiointa arkiruokaa. Ystävät kysyvät miten saat laatikoista niin maukasta ja "pehmoista". Laatikot, karjalanpaistit ym. vaativat pitkän haudutuksen, että maut pääsevät oikeuksiinsa. Ihmettelen, kun joissain ohjeissa sanotaan että laatikko on valmista 1-2 tunnissa.
Mielestäni siitä ruuasta puuttuu juuri se täyteläisyys ja maukkaus joka saadaan juuri sillä
pitkään hauduttamalla. Valitettavasti tätä ei voi tehdä jos haluaa nopeasti päivällisruoan työpäivän jälkeen mutta sitten viikonloppuna.

Kaalilaatikko

1 kg valkokaalia

500-700 g naudan jauhelihaa

2 sipulia, muutama kynsi valkosipulia

1dl riisiä (puuro)

5dl maitoa

suolaa, mustapippuria myllystä, hieman chili-pippuria

2 kanamunaa

5 dl maitoa

Keitä ensin riisipuuro;

Kiehauta 1 dl vettä, laita riisit, kunnes vesi on imeytynyt

riiseihin, lisää maito ja anna hautua puuroksi.

Pilko kaali pieneksi suikaleeksi ja laita veteen kiehumaan.

Kuullota sipuli voissa, ripottele hieman sokeria

lisää jauheliha ( huoneenlämpöisenä) ja ruskista,

mausta pippureilla ja suolalla

Yhdistä keitettyyn kaaliin jauhelihasipuliseos ja riisipuuro.

Voitele voilla uunivuoka, kaada seos vuokaan ja

kaada munamaito päälle ja voinokareita.

Hauduta n.170C uunissa 3-4 tuntia.

Tarjoa ruisleivän, (Manninen, "mannista" on syötyjo 70-luvulta lähtien.

Parempaa ruisleipää, eritoten riihileipää on mielestäni turha hakea )

pilkotun tomaatin ja kurkun kera jossa on

hieman oliiviöljyä ja sitruunasta puristettua

mehua.

Valkosipulietanat



Tutustuin valkosipulietanoihin kauan sitten. Otimme töissä tavaksemme että käymme lounastauolla, palkkapäivänä syömässä vastapäisessä ravintolassa valkosipulietanat.

Siihen aikaan se oli aika eksoottista ruokaa. Etanat oli sitten aika kauan unohduksissa, kunnes taas muistin ne ja ajattelin, että näitä osaan tehdä itsekin. Siitä lähtien ne ovat olleet perheen ja ystävien suosiossa. Varsinkin tyttäreni joka opiskelee Helsingissä, kysyy aina tullessaan käymään että "äiti laitatko etanoita".


Joten tässä ohje.



Valkosipulietanat

1 prk etanoita (säilyke n. 12 kpl)

n.150 g voita

4-5 valkosipulin kynttä

tuoretta yrttiä maun mukaan (persilija, basilika)

sitruunan mehua

parmesan juustoa

Valmista ensin valkosipulivoi, puserra pehmeään

voihin valkosipulinkynnet hiennnonnettu yrtti

purista hieman sitruunasta mehua.

Huuhtele etanat siivilässä, kaada talouspaperin päälle

kuivaa paperilla painelemalla kevyesti.

Laita etanapannun kuppeihin nokare valkosipulivoitavoita,

päälle etana ja vielä voinokare,

purista  pannun päälle  sitruunasta mehua.

Ripottele raastettu parmesan juusto

etanoiden päälle.

Kuorruta uunissa 250C niin että pinta

on kauniin ruskea.




Tarjoa etanat kiinteän vaalean leivän kanssa

sekä raikkaan salaatin jossa on tuoretta

hedelmää (päärynää, persikkaa...)

Juomaksi sopii erinomaisesti samppanja tai hyvä kuohuviini.