tiistai 6. lokakuuta 2009

Lampaankääpäpihvit



















Käyn koiran kanssa lenkillä päivittäin metsässä. Varsinkin nyt, kun olen tällä ihanalla vuorotteluvapaalla on aikaa pysähtyä. Metsä on aivan ihana paikka, sen monimuotoisuus, hiljaisuus, tuoksut värikylläisyys, (juuri tähän aikaan ) on tosi virkistäviä asioita.

On ihana haistaa ja maistaa Luojan antamia antimia. Tänä syksynä oli runsaasti sieniä ja mikä minua ilahdutti, suosikkisientä lampaankääpää oli runsaasti tarjolla. Keräsin vain yhden satsin kerralla eli ensin paistoin pihviksi pannulla ja toisen kerran laitoin lämpaankääpäpiirakkaa. Sieni on helppo valmistaa pihviksi, kun sen 'hattu' on niin laakea.

Molemmista tuli tosi ihania.



Lämpaankääpäpihvit



Lampaankääpäsientä

1 kanamuna

vehnäjauhoa, suolaa, mustapippuria, ripaus cilipippuria

voita paistamiseen

kuohukermaa

sokeria

sitruunasta puristettua mehua



Puhdista sienet, pyöritä ensin kanamunassa ja leivitä sitten vehnäjauhoissa joissa on suolaa,
mustapippuria ja ripaus chilipippuria.

Paista pannulla voissa, molemmin puolin, miedolla lämmöllä.

Lisää purkki kuohukermaa ja sokeria maun mukaan. Puristin vielä sitruunasta mehua.

Anna hautua hetken aikaa. Tarkista makua.




Tarjoile keitettyjen perunoiden kanssa.

Lisänä tarjoilin raikkaita tomaatteja ja kurkkua joihon ripottelin hieman oliivioljyä ja puristin

sitruunasta mehua.

Nopea ja helppo ruoka (sieniaikaan) josta saa halutessaan juhlavankin ruoan.














torstai 1. lokakuuta 2009

Ihana kasvissosekeitto!


Sitten kun on syöty ihania etanoita ja maukasta kaalilaatikkoa, tekee mieli jotain kevyempää. Vaikka tähänkin kasvissosekeittoon tulee kyllä kermaa ja voita (huomaa keitossa oleva kiilto, aika herkullisen näköistä).

Ruoan laitossa ja tarjoilussa on kattaus erittäin tärkeä. Itse pidän ja kerään vanhoja kauniita astioita (kiitos Ritva-ystävälle joka minut aikoinaan siihen innosti) joista saa tosi upeita kattauksia eikä todellakaan tarvitse tehdä juhla-ateriaa! Aivan arkena tajottu ruoka hienosti katettuna vaikka uushopeisilla aterimeilla antaa juhlan tuntua. Muistan kun tytär asui vielä kotona ja kattoi pöydän hän kysyi, "äiti laitanko hopeat".


Tässä tämä minun sosekeittoni:


1 ps porkkanoita
5 kpl keskikokoista perunaa
2 kpl sipulia, valkosipulia muutama kynsi jos tykkää
1 lihaliemikuutio, kana, kasvisliemikin sopii hyvin, (suosi
liemikuutioita jotka eivät sisällä aromivahvennetta E621)
n. 100g sulatejuustoa ehdoton suorikkini on mascarpone juusto
suolaa
sokeria
voita
ripaus mustapippuria myllystä sekä
chilipippuria
kermaa
sitruunasta puristettua mehua


Laita pilkotut porkkanat ja perunat veteen kiehumaan.
Kuullota sipuli voissa, ja lisää ripaus sokeria.
Laita sipuli porkkanoiden ja perunoiden kanssa kiehumaan ja lisää liemikuutio, keitä kypsiksi.
Soseuta sauvasekoittimella, lisää mausteet, anna hautua liedellä ainakin tunti.

Mitä pidempään haudutat sitä maukkaampi keitto!

Lisää sitten sulatejuusto, loraus kermaa ja nokare voita.
Maistele keittoa, sokeri ja voi tuovat porkkanan maun esille.
Maustaminen on mielestäni niin maku asia, mistä itse pitää.
Itse pyöristelen makua sokerilla, suolalla, sitruunan mehulla,
mitä makua se milloinkin kaipaa.


Kuvasta voi päätellä, että Romeo-koirakin (kotioloissa Romppainen) tykkää tästä keitosta.
-Varsinkin kun "terästää" keittoa muutamalla nakinpalalla.